EquiSound, uw gespecialiseerde paardenkliniek
Paardenkliniek

Inwendige ziekten bij paarden

EquiSound is gespecialiseerd in de detectie, preventie en niet-chirurgische behandeling van inwendige ziekten bij paarden, pony’s en ezels. Bij internistische onderzoeken komen er soms problemen bij meerdere orgaansystemen aan het licht.

Langdurige of chronische ziekten

Het is belangrijk om een specialist in inwendige ziekten bij paarden, of een Diplomate van de European College of Equine Internal Medicine (ECEIM) te raadplegen als:

  • de ziekte langdurig is
  • de ziekte niet vaak voorkomt
  • er geen exacte diagnose gesteld werd
  • de genezing na een behandeling niet spoedig is

Bij EquiSound worden alle internistische problemen onderzocht en behandeld door Dr. Tresemiek Picavet.

Spijsverteringsproblemen

Chronisch terugkerende koliek ten gevolge van maagzweren, parasitaire problemen, zandopname enz. kan bijvoorbeeld een uitdaging zijn voor de dierenarts. Met behulp van bijkomende internistische onderzoeken kan de oorzaak meestal opgespoord worden. Ook met paarden of ezels die vermageren of last hebben van diarree, slechte eetlust of herhaalde slokdarmverstoppingen kunt u terecht bij een specialist in inwendige ziekten.

Ademhalingsproblemen

Ademhalingsproblemen in rust of tijdens inspanning en een slechte recuperatie na inspanning, al dan niet met hoesten en/of neusvloei, kunnen meerdere oorzaken hebben zoals recurrent airway obstruction (RAO), ontsteking van de kleinere luchtwegen (airway inflammatory disease of AID), allergische rhinitis, sinusitis en longbloeden. Met behulp van bijkomende onderzoeken zoals endoscopie, broncho-alveolaire lavage, RX en/of echografie kan een exacte diagnose gesteld worden.

Hartproblemen

Om te weten of het paard zijn werk goed aan kan, voeren we ook melkzuurbepalingen uit en inspanningstesten met Holter monitoring om de hartfrequentie te controleren wanneer het paard werkt. Zo kunnen we de training optimaliseren. Echocardiografie met Doppler is aangewezen om hartziekten verder te onderzoeken.

Ziekten van het zenuwstelsel

Onderzoek van het zenuwstelsel bij paarden is aangewezen als:

  • ze een afwijkende houding van het hoofd of de ledematen vertonen
  • hun gedrag plotseling verandert
  • ze moeilijkheden hebben om voedsel op te nemen
  • ze beven, spiertrillingen of andere afwijkingen vertonen

Begeleiding van oudere paarden

Onze specialist in inwendige ziekten biedt ook begeleiding voor oudere paarden. Dankzij regelmatige onderzoeken van de verschillende organen en voedingsadviezen kunnen ze hun laatste levensfase zo gezond mogelijk doorbrengen.  

Onderzoek van bedrijfsproblemen

Een goede inventarisatie van de paarden en localisatie op een bedrijf, klinisch internistisch onderzoek en gerichte staalnames  kunnen  helpen een diagnose te stellen en de problemen zo goed mogelijk aan te pakken aangepast aan de bedrijfssituatie.
Het is belangrijk een specialist in inwendige ziekten paard, (Diplomate van de European College of Equine Internal Medicine (ECEIM) te raadplegen bij langdurige, of niet veel voorkomende ziekten of wanneer er geen exacte diagnose gesteld werd of wanneer het dier niet spoedig geneest na een ingestelde behandeling.


Dit paard had sinds enkele weken een unilaterale bloederige neusvloei. Op endoscopisch onderzoek was slechts een minimale afwijking ter hoogte van het linker ethmoid te zien. Bij radiografisch onderzoek was een grote massa in de sinus te zien. Er werd beslist een pre-operatieve MRI uit te voeren om de operatie te plannen en ook prognose beter te kunnen inschatten. Het ethmoid hematoom (PEH) bleek een groot deel van de linker sinus ingenomen te hebben.


Röntgenfoto van longen van een paard met ernstige longproblemen: de luchtwegen zijn reeds "verlittekend".


Microscopisch beeld van het gewrichtsvocht van een veulen.  Bij dit veulen zijn er grote hoeveelheden ettercellen aanwezig. Dit wijst op een slechte afweer van het lichaam van het veulen waardoor bacteriën zich kunnen nestelen en vermenigvuldigen.

  • sarcoid oog voor behandeling
  • sarcoid oog 6w na behandeling