EquiSound, uw gespecialiseerde paardenkliniek
Paardenkliniek

Spier-, pees- of gewrichtsproblemen bij uw paard: orthopedie & preventie

Een aandoening aan het bewegingsstelsel is de meest voorkomende prestatieverminderende klacht bij paarden. Met een multidisciplinaire aanpak en aangepaste sportbegeleiding helpt EquiSound u om die problemen aan te pakken en (pees)blessures te vermijden.

Orthopedie en Prestatieklachten

Problemen met beenderen, gewrichten, kraakbeen, banden, pezen en spieren vormen meer dan 50% van alle prestatieklachten bij paarden en pony's. Een doorgedreven klinisch onderzoek staat centraal om deze problemen aan te pakken. Bovendien zorgt overleg tussen de verschillende disciplines voor optimale resultaten bij de behandeling van een peesblessure of andere aandoening.

Sportbegeleiding

Sportpaarden zijn atleten. Preventie van blessures is een belangrijk deel van de medische verzorging van deze sporters. Daarom is een regelmatige medische check-up aangewezen om het paard zo goed mogelijk te begeleiden. Zo proberen we uitval door blessures aan de pezen of gewrichten te voorkomen tijdens de sportcarrière.

Behandeling van peesblessures

Merkt u een zwelling of warmte op ter hoogte van de pezen? Dan is het belangrijk om die te onderzoeken met een echografie. Zo krijgen we gedetailleerde beelden van het letsel en kunnen we in overleg met andere specialisten een gecombineerde behandeling en revalidatie voorstellen.

Ook als uw paard niet kreupel is, kan er een peesblessure ten grondslag liggen aan een zwelling en is een echografisch onderzoek noodzakelijk. Als de maximale belasting onmiddellijk herstart wordt, kan dat nefast zijn voor de pees en wordt de kans op een recidief groter.

Een peesblessure geneest trager dan het paard klinisch doet vermoeden. Ook als uw paard perfect loopt bij een submaximale belasting, is dit geen synoniem voor een herstelde pees. Met de juiste onderzoeken en behandeling, aangepaste begeleiding en een actieve revalidatie wordt de kwaliteit van het herstelweefsel geoptimaliseerd en kan het paard zo snel mogelijk weer aan het werk. Kortom, een behandeling van een peesblessure met enkel weiderust, boxrust of 6 maand stappen is verleden tijd.

Zoekt u medische begeleiding voor uw sportpaard? Of merkt u dat uw paard kreupel loopt? Maak dan een afspraak met EquiSound. Bij de specialist Michel Hoegaerts is uw paard in goede handen. 

  • EquiSound bereden evaluatie
  • EquiSound bereden evaluatie
  • EquiSound geleidingsanesthesie
  • EquiSound mesotherapie