EquiSound, uw gespecialiseerde paardenkliniek
Paardenkliniek

Thermografie

Met een thermografisch onderzoek wordt op eenvoudige, veilige, niet-invasieve wijze het gehele lichaam onderzocht op problemen ter hoogte van botten en gewrichten, slijmbeurzen, weke delen (zoals pezen, gewrichtsbanden, ligamenten, spieren) en het zenuwstelsel. Verzet, vage klachten, prestatieverlies of een slecht passend zadel? Thermografie brengt het  probleem in beeld!

Thermografie is, net als scintigrafie, een fysiologische meetmethode om weefselreacties en weefselschade in beeld te brengen. Het is een uiterst veilige meetmethode. Er komt geen schadelijke straling vrij. Vanop enige afstand maakt de camera beelden.

Bij vrijwel alle blessures ontstaat er een verhoogde of verlaagde doorbloeding die meetbaar is met een infraroodcamera. Thermografie geeft de locatie van deze blessures en pijnpunten aan. Met andere beeldvormingstechnieken zoals radiologie, echografie en MRI, kan daarna de aard en ernst van de blessure in beeld gebracht worden. Met een thermografisch onderzoek worden niet enkel gekende pijnpunten in beeld gebracht. Ook subtiele of onverwachte blessures, die toch prestatieklachten kunnen veroorzaken, kunnen aan het licht komen.

Een paard met pijn zal altijd compenseren om de pijnlijke regio te ontlasten. Hierdoor kunnen nieuwe, bijkomende problemen of blessures ontstaan.

Het komt regelmatig voor dat een paard kreupel is op één been en hierdoor rugpijn of blessures aan een ander been ontwikkelt. Een kreupelheid vooraan kan de hoofdklacht zijn, maar kan ook het gevolg zijn van compensatie en ontlasten van pijn in de achterhand. Een paard is een prooidier. De beste sportpaarden zijn paarden die op karakter lopen, ze zijn echter meesters in het verbergen van pijn.

Vele paarden doen prima hun werk ondanks pijn en blessures. Het hoeft echter geen uitleg dat deze blessures zullen verergeren als men het werk blijft verder zetten. Met thermografie kunnen blessures in een vroeg stadium opgespoord worden. Gecombineerd met een regelmatige klinische check-up van het paard kan thermografie dus eveneens gebruikt worden bij de preventie van blessures. Thermografie kan ook ingezet worden voor de opvolging na een behandeling. Zo kan beter ingeschat worden of het paard opnieuw volledig belastbaar is.

Met een thermografisch onderzoek krijgt men een volledig overzicht van alle pijnpunten van het paard. Zo kunnen zowel behandeling als revalidatie en trainingsadvies geoptimaliseerd worden. Op deze manier is een sneller herstel én preventie van herval of nieuwe blessures mogelijk.